Liljepleje

De smukke, duftende liljer hører til verdens ældste haveplanter. Allerede antikkens grækere havde øje for liljerne og afbildede dem flittigt på vaser og lignende, og i middelalderen var den en skattet blomst, som blev tillagt stor symbolik.

Liljeslægten er omfattende med næsten 100 arter fordelt på den nordlige halvkugle. Dertil kommer tusindvis af hybrider.

Nogle liljer trives bedst i sol, andre i halvskygge. Andre foretrækker kalkholdig jord, mens andre igen skal stå i surbundsbedet.

Dyrkes som stauder

Liljer er løgplanter, der dyrkes som stauder i haven. Når løget er på plads, spirer det trofast hvert forår for at blomstre midt på sommeren. Efter blomstringen visner planten ned og samler nye kræfter i løget indtil næste forår.

Det er vigtigt, at du lader liljerne visne ned af sig selv efter afblomstring. Du bør dog knibe de visne blomster af, så planten ikke bruger energi på at sætte frø, men i stedet samler energi i løget.

Undgå udtørring

De liljer, du dyrker i haven, er hårdføre og tager altså ingen skade af vinterens kulde. Derfor er der normalt ingen grund til at grave løgene op om efteråret. De har det bedre under jorden, hvor de ikke risikerer at tørre ud. Et liljeløg bliver efterhånden til mange. Det betyder, at løgene efter nogle år kommer til at ligge for tæt, og da skal du alligevel ud med spaden. Grav løgene op, del dem, og plant dem straks igen.

De letteste liljer

Generelt er liljehybriderne lettere at dyrke end de oprindelige arter, og det er da også først og fremmest hybriderne, der lokker med farvestrålende billeder i butikkernes sortiment af blomsterløg.

Er foråret rigtigt koldt, kan det absolut betale sig at lægge løgene i store krukker, der placeres et koldt, men frostfrit sted. I krukkens jord risikerer løget ikke at tørre ud, og det får oven i købet en tidlig start. Liljerne kan fortsætte livet i krukkerne, eller de kan plantes ud i haven senere

Sådan lægges liljeløg

Liljeløg lægges i en dybde, der svarer til 2-3 gange løgets højde. Der er enkelte undtagelser, fx de smukke madonnaliljer, som kun skal dækkes af et tyndt lag jord.

Omkring 20 cm mellem hvert løg er passende, hvis du lægger dem i grupper, mens de kan ligge noget tættere i en krukke. Dog må løgene ikke røre hinanden.

For overskuelighedens skyld er de tusindvis af hybrider inddelt i otte grupper. Asiatiske liljer, martagonliljer, orientalske liljer og trompetliljer er de letteste at have med at gøre i danske haver.

I foråret dukker liljeløgene op i butikkerne. I princippet bør de i jorden med det samme, da de kun har et papirtyndt lag af beskyttende løgskæl, er de meget udsatte for udtørring. Vent dog, til risikoen for frost er overstået.

Liljeløg tåler ikke at tørre ud, men heller ikke en for våd jord. Derfor er det en god idé at lægge lidt grus som dræn i bunden af plantehullet. Læg løget med spidsen op, og fyld hullet.

Herefter behandles liljerne som stauder. Det er nødvendigt at vande i tørre perioder, og et nærende jorddække af velomsat kompost er guf for liljerne.

Pas på den grådige liljebille

Liljebillen, Liloceris lilii, er en udfordring for liljedyrkere. De ca. 1 cm lange, lakrøde biller går til angreb på liljerne og forvandler dem til afpillede pinde på kort tid. Senere på sommeren gør larverne dem selskab.

De grådige biller skal indfanges lige fra sæsonstart. De er lette at se, men knap så lette at fange. Når de opdager en truende fare, lader de sig falde til jorden. Hold derfor hånden under planten, fang billen, og slå den ihjel. Tjek liljerne hver dag.

Kommentarer

Benjamin Nielsen

18.01.2022 20:37

Jeg har en naturgrund med spredt skov og mange vilde danske planter. Fin blomstereng, men tør sandjord. Næsten ørken. Havtorn og klitrose klarer sig. Men kan liljer klare sig under de forhold?

Seneste kommentarer

16.09 | 06:46

Kære jer
Hvad tager I for Clematis og liljer

13.08 | 14:40

Jeg var vildt benovet ! Kan slet ikke finde ord for det ... 10 ud af fem (!) ⭐️ - tak for snakkene 👍

13.08 | 12:14

Hej og tak forbesøget. Det var en dejlig oplevelse ,men jeg var lidt skuffet over manglende plantesalg. Under alle omstændigheder er det en pragtfuld have med masser af forskellige planter og sorter.

12.08 | 08:26

Hej. Jeg vil genre høre nærmere om priser på stenkunst. f.eks. den i øverste venstre hjørne på siden her. vh Lisbeth

Del siden